Ripple coin, 2012 senesinde yazılımlanmış bir ödeme ağı sistemi (RippleNet) ve kripto para sayısal değeridir. Pazardaki kısa adı ise XRP. Ripple başka kripto para birimlerinin aksine merkezi olan bir kripto para birimidir. Blockchain sistemi üstünde prosedür görmesine karşın işlem gören tüm zincirler şirket doğrulusunda yönetilmektedir.
Ripple şirketinin yöneticiliğini Brad Garlinghouse yürütmektedir. Şirketin dünyanın çoğu yerinde ofisleri bulunmaktadır.(Francisco, New York, Londra, Sidney, Hindistan, Singapur ve Lüksemburg)
Şu anda kripto para değerleri arasında Bitcoin ve Ethereum’dan sonra yer alan en tanınmış üçüncü kripto para birimidir. Kurumsal bir merkezi olması Ripple kripto para fiyatının, ödeme sistemleri sağlayıcısı şirketlerin ve bankaların tercih ettiği bir kripto para ve aktarma sistemi olmasını sağlamıştır ve bu da Ripple’ın itimat veren bir imajı olmasını desteklemiştir.
Ripple’ın Diğer Birimlere Göre Avantajları Nelerdir?
- Varlık ve para aktarmalarında blockchain teknolojisi yardımıyla çok düşük maliyetler ile çok kısa vakitlerde uluslararası gönderim olanağı sunmaktadır.
- Pazar sayısal değeri en yüksek üçüncü kripto para birimi olması ve çok yüksek prosedür hacmine sahip olması çoğu borsada prosedür görmesini sağlamaktadır. Bu hal da Kripto Para birimine erişilebilirliği kolaylaştırmaktadır.
- Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para değerlerinin aksine, kâr eden bir şirketin yapısında olması Ripple’ı başka kripto para birimlerinden ayıran en mühim unsurdur.
- Büyük ödeme sistemleri sağlayıcı şirketler ve bankalarla yaptığı anlaşmalar ile günden güne sayısal değerini arttırmaya devam etmektedir.
- Ripple ile dünyanın bir ucundan başka ucuna 4 saniye gibi bir vakitde gönderim yapılabiliyor.
Madenciliğini Yapabilir miyiz?
Ripple’ın, başka kripto para birimlerinin aksine madenciliği ya da üretimi yapılmamaktadır. Borsalardaki tüm Ripple değerlerini şirket üretmektedir. Toplam imal edilen Ripple miktarı 100 milyar adet olsa da şirket, pazara yalnızca 40 milyar adet Ripple sunulmuştur. Bu hal XRP yatırımcılarının kesinlikle bilmesi gereken bir haldir.
Bitcoin ve başka kripto para birimlerinden değişik bir siyaset izleyen şirket, madencilikten değişik bir üretim sistemi benimsemiştir. Üretilen Ripple’lar belli Aralıklarla pazara sürülmeye devam etmektedir.
Ripple Bitcoin Gibi Mi?
Ripple birtakım açılardan Bitcoin’e benzese de daha matematiksel ve uygulamaya yöneliktir. Sınırlı sayıda üretilecek olan Ripple araya üçüncü bir şahıs girmesine lüzum kalabilmeksizin hesaptan hesaba para aktarma edilmesini olası kılmasıyla Bitcoin’le benzerlik gösterse de değişik ödeme sistemleri arasında köprü kurabilme becerisiyle Bitcoin’den değişebilmektedir.
Fakat bu konuyla alakalı bilinmesi gereken en mühim ayrıntı Bitcoin ve Ripple’ın rakip olmamasıdır. Ripple bir tamamlayıcıdır ve bu tamamlayıcılar arasına Bitcoin’de yer alabilmektedir. Bu kapsamda Bitcoin kullanıcılarının da bir vakit sonra Bitcoin’i kullanabilmek amacıyla Ripple’ı aracı kılması gerekeceği düşünülmektedir.
Ripple en kolay hali ile Euro’nuz ile dolar aldıktan sonra bu dolarınızla bitcoin satın almanıza prosedürlerin her aşamasında yardımcı olur. Bu prosedürleri çok daha kısa vakit ortamında çok daha düşük maliyetle ve itimatle yapmanızı sağlar.
Ripple Bitcoin Kullanıcılarına Nasıl Fayda Sağlar?
Bitcoin kullanıcıları da Ripple’ın varlığından yarar sağlayacaktır. Sahip olunan dövizle bitcoin satın alabilmek isteyen bir şahıs bu prosedürü yapar iken en düşük maliyetle ve kısa vakit ortamında bunu gerçekleştirme isterse Ripple üstünden prosedürü gerçekleştirmesi gerekecektir, fakat iş bununla da sınırlı değildir.
Nasıl Satın Alınır?
Türkiye’de, Türk Lirası ile Ripple satın alabilmek zannedildiğinin aksine çok kolay ve süratli bir prosedürdür. Herhangi teknik bir bilgiye gereksinim duyulmadan Ripple satın alabilirsiniz. Herhangi bir Türk ya da uluslararası bir borsa aracılığı ile Ripple’ı varlıklarınız arasına katabilirsiniz.
Ripple Nasıl Çalışır?
Ripple’ın arkasındaki isim David Schwartz’a göre sahip olunan ödeme sistemleri gerektiğince ilkel bir formda. Genellikle her sağlayıcının kendi ödeme sistemini geliştirmesinin ve müşterilerine bu sistemleri kullandırtmasının iki sistem arasında uyumsuzluk sorunları çıkarttığını savunan Schwartz, bu yönden Ripple’ın değişik ödeme sistemlerini birbirine bağlayabilecek şekilde çalışmasını sağladı.
Ripple’da Yenilikler
En büyük kripto para birimi borsalarından biri olan Bitstamp kullanıcıları, bundan sonra XRP yardımıyla hesaplarını hemen ABD doları ile finanse edebiliyor. Avustralya odaklı FlashFX yeni Talep Üzerine Likidite (ODL) koridoru açtıktan sonra olası oldu. Daha evvelce bildirdiği gibi, Ripple Kasım ayında 300 müşteriyi aştı ve bu 2019 senesine kadar şirketin en kuvvetli senesi oldu. Şu an itibariyle, iki düzine şirket Ripple’ın sınır ötesi ödemeler amacıyla ODL çözümüne değiniliyor.
Son vakitlerde Blockchain startup’ı Avrupa ve Avustralya’da yeni ödeme koridorları açmak amacıyla MoneyGram’a 50 milyon dolarlık yatırımını tamamladı. Anlaşma XRP’nin, kripto paranın benimsenmesini teşvik etmesi beklenilen köprü para birimi olarak kullanılması gerekmediğini öngörüyor. Yeni yayınında FlashFX, Bitstamp kullanıcılarının bundan sonra bir SWIFT aktarmanın tamamlanması amacıyla günleri beklemelerinin gerekmediğini belirtiyor.
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, XRP’nin SWIFT ödemelerine daha iyi bir seçenek olduğunu iddia ediyor. CEO’ya göre, XRP tokeni parametre kalırken, prosedürlerini o kadar süratli işler ki müşterileri mühim bir fiyat düşüşünden etkilenmez.
Leave a comment