Sizde bilgisayarınızda bir hata alıyorsanız bios sıfırlama, bios resetleme yollarını aramaya başlamışsınızdır. Leptop(asus,lenova,tosiba,HP) veya Masaüstü bir bilgisayarınız varsa bu yazımızda nasıl hataları gidereceğimizi sade bir halde anlatmaya çalışacağız. Birçok farklı yöntemle resetleme gerçekleştirilebilir fakat bugün birkaç tanesini sizlerle paylaşacağız.
Bios Sıfırlama Nasıl yapılır
1.Yöntem: Bios Ekranına girerek resetleme
Bir leptop sahibiyseniz bu yol sizin için en mantıklı olandır. İşleme başlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatıp sürekli F2 tuşuna basıyoruz. Bazı PC’lerde bu değişiklik gösterebilir misal (HP=F2+ESC, MSI=DEL) tuşları ile bios ekranına giriş yapmanız gerekiyor.
Eğer ki sizde bu şekilde bir ekran geldiyse üst bölümde bulunan EXİT bölümüne gelmeniz gerekiyor. Alt kısımda bulunan menüde “Load optimal defaults” veya “restore defaults” gibi seçenekler varsa yön tuşları yardımı ile seçip “enter” tuşuna basın gelen ekranda “YES” seçeneğinin üstüne gelip “F10” tuşuna basıp ekrandan çıkarak resetleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer ki sizin bios ekranınız bu şekildeyse yapmanız gereken yine yön tuşları ile “Load Optimized Defaults” yazının üstüne gelip “enter” tuşuna basıyoruz. Yine gelen ekranda “YES” diyip “F10” ile ayarları kaydedip ayarlarımızı sıfırlayabiliriz.
2.Yöntem: Bios Pilini Çıkararak Resetleme
Eğer ki bir masaüstü bilgisayarınız varsa işiniz oldukça kolaydır. Sisteminizin elektrik ile bağlantısını kesin ve kasanızdaki koruyucu paneli açmak için vidaları sökün. Anakart üzerinde birçok kablo karmaşık aletler göreceksiniz bu sizi korkutmasın zira sol resimde gördüğünüz pil hemen işlemcinin altındadır.
Bios pilini söküp yeniden takmak için köşede bulunan küçük metal itip veya çekip rahat bir şekilde sökebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra 5 dakika ara ile yeniden pili önce bir köşesini yerleştirerek nazik bir şekilde işlemimizi bitirmemiz gerekiyor.
“önemli: Pil yuvasına hasar vermemek için küçük metal ile bios pilini sökmeye çalışın.”
Eğer ki bir leptop kullanıcısı iseniz işiniz daha zordur. Burada bulunan pil daha hassastır ve yuvanın hasar görme oranı daha yüksektir. Bu sebepten dolayı eğer ki imkanınız varsa 1.yöntemi uygulamaya gayret gösterin.
Bu yazı Teknoloji Doktoru kanalı için yazılan bir yazıdır.
Leave a comment