Çapraz Kur Nasıl Hesaplanır? Ekonomi terimleri, bilhassa yatırımcılar, borsacılar, döviz alım-satımı yapanlar ve neredeyse benzer olan işlerle uğraşan şahıslar amacıyla bundan sonra gündelik hayatta sarfedilen terimlerdir. Bu tür alanlara yeni girmiş olan ya da hiç girmemiş olan şahıslar ise birtakım terimlere yabancı kalmaktadır. Çapraz kur terimi de, bu terimlerden bir tanesidir ve bu terimle alakalı olarak “Çapraz kur nedir?”, “Çapraz kur nasıl hesaplanır?” gibi soruların sıkça sorulduğu görülmektedir.
Bu hesaplama işlemi amacıyla döviz yatırımlarında, alım-satım işlemlerinde ve dolar ya da euro gibi para birimlerinin kesişmiş olduğu noktalarda çapraz kurun hesaplanması mühimdir. Çapraz kurun hesaplaması ile alakalı bilgi sahibi olmadan önce, kesinlikle “Çapraz kur nedir?” sorusunun cevabını öğrenmek gerekmektedir.
Çapraz Kur Nedir?
Çapraz kur terimi, iki ülkenin para birimlerinin, diğer bir para birimi karşısındaki sayısal değerini izah eden en mühim detaylardan bir tanesidir. Dünya üstünde bir ülkenin para birimi, genel olarak dolara endeksli olarak hesaplanmaktadır. Çapraz kur hesaplamalarında ise iki değişik para biriminin, dolar üstünden sayısal değerinin meydana çıkarılması amaçlanmaktadır. Çapraz kuru hesaplama prosedürünin, genel olarak ticari işlerde kullanıldığı görülse de, diğer hesaplamalarda da kullanıldığını görebilmek mümkündür. Peki, kur nasıl hesaplanır? Hesaplanması esnasında ilgi edilmesi gereken noktalar nelerdir? Çapraz kurun ne gibi önemi bulunmaktadır?
Çapraz Kur Hesabı Nasıl Yapılır?
Çapraz kurun hesaplanması konusu ile alakalı ilgi edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Öncelik ile doların, Euro karşısındaki sayısal değeri ele alınmalıdır. Tabi bu sırada dolar ve diğer para birimlerini göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.
Bu bulgular ışığında ise çapraz kurun hesaplaması şu şekilde gerçekleşir:
Öncelik ile 1 Euro’nun kaç dolar bulunduğu neticesi bir kıyıya yazılmalıdır. Ardından ise diğer para biriminin dolar karşısındaki sayısal değerini bir kıyıya yazılmalıdır. Tıpkı içler, dışlar çarpımı yapar gibi Euro’nun diğer para birimi karşısındaki sayısal değerini bulabilmemiz mümkündür.
Bu şekilde oluşturulan hesaplama neticesinde çapraz kurun ne kadar bulunduğu meydana çıkmakla birlikte, diğer para biriminin ise global yönden ne kadar kıymetli bulunduğu neticesine da varılmaktadır.
Çapraz Kurda Arbitraj
Arbitraj genel olarak, çapraz kurlarda meydana gelen değişimlerden dolayı meydana çıkmış olan bir terimdir. Çapraz kurun arbitraj prosedürü gerçekte kar elde etmek amacıyla oluşturulan bir işlemdir. Bu prosedürü ise genel olarak döviz yatırımcıları kullanmaktadır. Yazının başında bulunduğu gibi “Kur nasıl hesaplanır?” mantığından yola çıkılmakta ve ardından arbitraj prosedürü gerçekleşmektedir.
Kısaca belirtmek gerekirse yatırımcı, kurlar arasındaki anlık değişimleri göz önünde bulundurmaktadır. Bu sayede kurlar arasındaki değişiklikten dolayı, kendisine bir kar gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Kurlar arası anlık değişimlerden yararlanan yatırımcı, bir para birimini alarak, değişik bir para birimine dönüştürmektedir. Bu sayede üç değişik para biriminin bu işlemde kullanılması söylenebilmektedir. Yapılan bu anlık para birimin dönüştürmeleri ve kur farklarından dolayı, bu işlemlerden belirli vakitlerde yatırımcılar kar etmektedir.
Leave a comment